Bij een levens- of gezondheidsbedreigende situatie in jouw omgeving, zoals een grote brand met gevaarlijke stoffen, een terroristische aanslag of noodweer, kan de overheid een NL-Alert versturen of de sirenes laten afgaan. Weet wat je moet doen in een noodsituatie.
Wat is NL-Alert?
Stel, er breekt een grote brand uit waarbij niet alleen rook, maar ook andere gevaarlijke stoffen vrijkomen. Als je je in de omgeving bevindt en je mobiel staat aan, dan ontvang je een NL-Alert. Dit is een tekstbericht waarin staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden.
Het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakte en animatievideo over het NL-Alert op je mobiel. Bekijk op YouTube: animatievideo 'Hoe werkt NL-Alert'.
Wat is de sirene?
Om je bij een dreigend of acuut gevaar zo snel mogelijk op de hoogte te brengen, kunnen we als hulpdiensten onder andere gebruikmaken van de sirenes (ook wel luchtalarm genoemd). De sirene waarschuwt mensen die buiten zijn, in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Als je de waarschuwingssirene hoort, dan dreigt er dus acuut gevaar in je omgeving.
Let op: elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur testen we of de sirene werkt. Je hoeft dan niets te doen.
Het geluid van de test duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere keren achter elkaar loeien, is er sprake van alarm.
Weet jij wat je moet doen als de sirene gaat? Hieronder lees je het.