Op 13 april 1992 werd Limburg getroffen door de zwaarste Nederlandse aardbeving ooit. De aardbeving in Roermond had een sterkte van 5.8 op de schaal van Richter. De schade was destijds aanzienlijk. Weet jij wat je kan doen bij een aardbeving? Hieronder lees je een aantal belangrijke adviezen.
Wat is een aardbeving?
Iedereen heeft wel een beeld bij een aardbeving. Officieel is een aardbeving een trillende of schokkende beweging van de aardkorst. De aarde bestaat namelijk uit grote platen die ten opzichte van elkaar bewegen. Door die beweging kunnen aardbevingen ontstaan. Meestal merk je daar niets van, behalve bij aardbevingen.
Hoe groot is de kans op een aardbeving ?
De kans op een voelbare aardbeving is in de regio Limburg-Noord erg klein. Toch kan het ook hier gebeuren. In Limburg schuiven namelijk twee aardkorstplaten langs elkaar: de Peelrandbreuk en de Feldbissbreuk.
Wat doet Veiligheidsregio Limburg-Noord?
Veiligheidsregio Limburg-Noord biedt hulp als een aardbeving grote schade veroorzaakt of maatschappelijke onrust tot gevolg heeft. In dat geval zorgen de hulpdiensten ervoor dat eventuele slachtoffers zo snel mogelijk geholpen worden.
Daarnaast controleren we gebouwen op (on)veiligheid. En geven we zo snel mogelijk aan wat je zelf kunt doen. Dat laatste doen we via deze website, calamiteitenzender L1 radio of een NL-Alert.