We krijgen in Limburg-Noord steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden: enorme hitte, zware windstoten en hevige regenval. Bij dat soort extreme weersomstandigheden is het belangrijk om voor jezelf een aantal voorbereidingen te treffen. Weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen als wateroverlast dreigt? Je leest het hieronder.
Extreem weer: weersomstandigheden die zorgen voor grote fysieke of maatschappelijke gevolgen
We spreken over extreem weer als de weersomstandigheden zodanig zijn dat ze zorgen voor grote fysieke of maatschappelijke gevolgen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij aanhoudende droogte of kou, hevige regenval, sneeuwval, ijzel en extreem onweer. Huizen komen blank te staan, de natuur loopt ernstige schade op en bepaalde bevolkingsgroepen lopen gevaar.
Wat doet Veiligheidsregio Limburg-Noord bij extreem weer?
Als Veiligheidsregio Limburg-Noord hebben we helaas geen invloed op het weer. Waar we wel invloed op hebben is de hulpverlening tijdens en ná extreme weersomstandigheden. Brandweer Limburg-Noord komt in actie als er sprake is van acuut gevaar voor mens of dier. Daarbij kun je denken aan een verhoogd risico op brand, een gebouw dat dreigt in te storten, dakpannen die losgeraakt zijn of een boom die over een openbare weg dreigt te vallen.
Volg het KNMI voor waarschuwingen voor gevaarlijk weer
Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Daarvoor gebruikt het KNMI internationale waarschuwingskleuren. Die kleuren geven de verwachte impact van het weer aan. Door jou tijdig te waarschuwen kun jij je voorbereiden op gevaarlijk weer en wordt de kans op schade en letsel beperkt. De kleurcodes zijn groen, geel, oranje en rood.