Coronavirus

13 april 2021 - 19:55

Alles over het coronavirus (COVID-19): maatregelen vanuit het kabinet, wat je zelf kunt doen en waar je actuele informatie vindt.

Update 13 april: Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Lees het volledige nieuwsbericht. 

Update 6 april: Vragen en antwoorden reisverkeer Duitsland

Heeft u vragen naar aanleiding van Nederland als hoogrisicogebied, bekijk dan de volgende

 

Update 5 april: Nederland door Duitsland aangewezen als hoogrisicogebied

De Duitse regering heeft Nederland aangewezen als hoogrisicogebied. Dit heeft consequenties voor het grensverkeer, met extra test- en aanmeldeisen. De maatregelen treden in de nacht van maandag 5 april op dinsdag 6 april om 00.01 uur in werking.

Op landelijk niveau is de inreisverordening van toepassing: Coronavirus-Einreiseverordnung (CoronaEinreiseV) - (bundesgesundheitsministerium.de). Deze stelt de volgende eisen aan reizigers vanuit hoogrisicogebieden:

  • Er geldt een aanmeldplicht vóór de reis naar Duitsland, door het invullen van het formulier op www.einreiseanmeldung.de. Uitzonderingen gelden voor onder andere een doorreis en verblijf tot 24 uur. Reizigers die regelmatig de grens passeren, hoeven slechts eens per week zich aan te melden.
  • Bij het inreizen geldt de verplichting om een negatief testresultaat, niet ouder dan 48 uur, bij zich te hebben. Hierop zijn enkele uitzonderingen van toepassing (zie hieronder).

Maatregelen in Noordrijn-Westfalen

De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft ruimere bepalingen voor noodzakelijk grensverkeer ingevoerd. Specifieke categorieën grensgangers, zoals grenswerkers, -studenten en –scholieren, co-ouders etc. kunnen volstaan met het afnemen van twee tests per week. Ook krijgen zij de mogelijkheid dit te doen ná de grens in Duitsland, dus bijvoorbeeld op hun werklocatie of op school.

Kijk voor actuele informatie over de maatregelen in Noordrijn-Wetfalen op Coronavirus | Das Landesportal Wir in NRW.

Grenscontroles

Duitsland zal geen grenscontroles instellen, maar in de grensregio steekproefsgewijs controleren. Wie geen negatief testbewijs bij zich heeft, zal niet worden teruggestuurd, maar kan een test afnemen bij een lokale gezondheidsambt. Wel kan een boete worden uitgedeeld.     

Bekijk hier het aangepaste reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies?s=08#anker-coronavirus

Update 26 maart: Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees de tekst van de persconferentie in eenvoudige taal.
Of lees de Engelse vertaling van dit nieuwsbericht op Government.nl.

Lees het volledige nieuwsbericht .

Update 9 maart: Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

Lees de tekst van de persconferentie in eenvoudige taal.
Lees het volledige nieuwsbericht.

Update 8 maart: Vaccinatielocatie Venray geopend

Vanaf vandaag, maandag 8 maart, is de vaccinatielocatie Venray geopend voor vaccinaties. De locatie aan de Voorde 40 wordt sinds december vorig jaar ook gebruikt als teststraat. Met Venray beschikt de GGD Limburg-Noord over drie actieve vaccinatielocaties: Venlo, Weert en Venray.
 
De testlocatie in Venray werd begin februari omgebouwd tot test- en vaccinatielocatie. Teamleider vaccineren Jaap Wijnands: “Gelet op de beschikbaarheid, gaan we niet meer vaccineren, maar verdelen we de vaccins over de drie locaties. Dat betekent dat mensen in Limburg-Noord minder ver hoeven te reizen voor hun vaccinatie.”
 
Naar verwachting gaat de vierde vaccinatielocatie in Roermond eind maart open. 
Meer informatie over de coronavaccinatie: https://bit.ly/38hCubC
 

Update 24 februari: Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Update 11 februari: Carnaval 2021 hou het klein en online

Bijna een jaar geleden – net na de carnaval – werd duidelijk dat het coronavirus ook Limburg had bereikt. De sporen van carnaval waren nog zichtbaar in het straatbeeld.

Carnaval 2020. Voor velen één van de laatste momenten waarop het coronavirus ons leven nog niet beheerste. Tijdens carnaval werd hier en daar nog de draak gestoken met het coronavirus, zoals we dat tijdens carnaval met zoveel dingen doen. Dat het coronavirus zo’n impact zou krijgen op ons leven? Dat hielden we toentertijd niet voor mogelijk.
    
Toch waren er net na de carnaval strenge maatregelen. Een intelligente lockdown. De ziekenhuizen raakten overbelast. We konden ons óók toen niet voorstellen dat het coronavirus ons leven een jaar later nog zou beheersen. En daarmee roet in het eten zou gooien voor carnaval 2021.

Vanwege de lockdown en de sluiting van de horeca kan carnaval niet gevierd worden zoals we dat gewend zijn: geen feesten, optochten, dweilorkesten, straatcarnaval en volle cafés. Maar er zijn alternatieven. Ze komen niet in de buurt van het échte carnaval, maar zorgen er wel voor dat het carnavalsbloed blijft stromen, zodat we in 2022 weer kunnen uitdragen waar we trots op zijn.  

Creatieve online-evenementen

Vieren we dan helemaal geen carnaval dit jaar? Bij de echte carnavalsliefhebbers zit carnaval in het hart en stroomt het door de aderen. Carnaval is het elk jaar, of het nou doorgaat of niet. Maar dit jaar moeten we het wel écht anders doen. Vanwege de besmettelijkheid van het coronavirus moeten we het aantal contacten beperken en afstand houden.

Veel carnavalsverenigingen en horeca zijn hier inmiddels op een creatieve manier op ingesprongen. Zij organiseren verschillende online evenementen waarbij iedereen thuis in kleine kring veilig mee kan doen, om zo toch de carnavalssfeer te proeven. Ook L1 heeft - als echte carnavalszender - diverse online evenementen en tv-programma’s. Alle online-evenementen en tv-programma’s hebben één doel: op een veilige wijze het feest van verbroedering te vieren, zodat we in 2022 weer ‘heel normaal’ carnaval kunnen vieren.

Update 9 februari: Avondklok verlengd tot 3 maart

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.

Lees het volledige nieuwsbericht.

Update 5 februari: Vaccineren en testen komend weekend

Dit weekend gaat het flink sneeuwen en wordt het erg koud. Het vaccineren van onze inwoners en de mogelijkheid zich te laten testen is van groot belang. GGD Limburg-Noord neemt daarom maatregelen om test- en vaccinatielocaties open en bereikbaar te houden. Tegelijkertijd volgen we de weersvoorspelling op de voet en adviseren wij inwoners zich te houden aan de weerwaarschuwingen van het KNMI.

Lees het volledige nieuwsbericht.

Update 3 februari: Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 

Lees het volledige nieuwsbericht.

Schuif bovenstaande balk uit om alle updates over het coronavirus te lezen. Dit doe je door op de plus (+) te klikken.

Informatie

Hier vind je de meest actuele informatie omtrent het coronavirus in Noord- en Midden-Limburg. GGD Limburg-Noord informeert inwoners via:

Wat kun je doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn eenvoudig. Deze maatregelen, ook wel hand- en hoesthygiëne genoemd, gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen:

  • Was je handen regelmatig met zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig
  • Schud geen handen

Nuttige links

Contact

  • Algemene vragen over het coronavirus? Bel het landelijke informatienummer van Rijksoverheid: 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00-20.00 uur)
  • Aanmelden voor een coronatest? Bel 0800-1202
  • GGD Limburg-Noord informatienummer: 088 - 11 91 990 (dagelijks bereikbaar van 8.00 - 20.00 uur).

  • Deel deze pagina: