In goede handen bij Maud

22 oktober 2024

Veiligheidsregio Limburg-Noord bestaat uit Brandweer, GGD, Crisisbeheersing en Bedrijfsvoering. Wat ons verbindt is dat wij ervoor staan dat onze inwoners, partners en gemeenten en collega's bij ons in goede handen zijn. Zo ook bij Maud, business controller bij team Financiën en Control. Dit team is niet het meest zichtbaar als het gaat om het werk van de veiligheidsregio. Maar het team heeft wel een cruciale functie. Ze zorgen ervoor dat alle rekeningen worden betaald, er inzicht is in de geldstromen, budgetten en uitgaven. Ook ondersteunt het team bij het verantwoorden van de uitgaven. Maud heeft met haar werk daarin een sleutelrol en hieronder vertelt ze daar meer over. 

Wat doe je bij de veiligheidsregio? 

in goede handen bij maud

“Ik werk nu 3 jaar als business controller in het team Financiën en Control. Ik adviseer het management van de Brandweer, Crisisbeheersing en Bedrijfsvoering. Als business controller ben ik de schakel tussen de financieel adviseur die de financiële rapportages maakt en het management.” Ze vertaalt de cijfers naar de dagelijkse praktijk en is daarmee het financieel geweten van de afdeling. “Samen met collega’s geef ik verklaringen en toelichting bij de cijfers. Ook maak ik samen met de afdelingen prognoses voor de rest van het jaar, op basis van ontwikkelingen die we aan zien komen.” En als controller let ze op of alles via de regels en afspraken gaat. Ze sluit ook aan bij landelijke netwerken en heeft veel contact met andere regio’s over landelijke ontwikkelingen.  

Naast haar werk als business controller heeft Maud ook een piketfunctie. Tijdens een incident, heeft zij de functie van Informatiemanager (IM-er). De IM-er zorgt voor een actueel beeld van het incident. Maud: “Ik haal informatie op bij de meldkamer en operationele partners zoals politie, gemeente, GHOR en Rijkswaterstaat. Daarnaast haal ik informatie op uit verschillende systemen. Het beeld wat ik heb opgehaald, presenteer ik in het overleg. Ik schrijf vervolgens de besluiten en acties op en houd bij of deze acties ook gedaan worden.” 

Hoe ben je bij VRLN terecht gekomen? 

“Ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd, Beleid en Beheer en ben na mij studie begonnen bij Maastricht UMC+. Daarna heb ik een aantal functies gehad bij de veiligheidsregio of de voorgangers daarvan. Ik ben begonnen bij de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), op uitnodiging van een oud collega. De GHOR is nu onderdeel van de veiligheidsregio. Via de GGD en tien jaar brandweer ben ik bij de afdeling bedrijfsvoering, team Financiën en Control terechtgekomen.” 

Wat vind je uitdagend in je werk? 

“De veiligheidsregio is een overheidsorganisatie. We geven het belastinggeld uit van onze inwoners. Ik vind dat we daar zorgvuldig mee moeten omgaan”, zegt Maud. We leggen dan ook verantwoording af aan het bestuur. Dat zijn de burgemeesters van de gemeenten in de regio. “Dat maakt dat de besluitvorming een lange weg doorloopt en je ver vooruit moet kijken. En dat is soms lastig, want je weet niet altijd wat er in de toekomst gaat gebeuren. We zijn nu bijvoorbeeld al bezig met de kaderbrief voor 2026.” 

Wat vind jij het leukste aan je werk? 

“In heel veel ontwikkelingen binnen de organisatie zit een financieel onderdeel. Ik word hierbij betrokken en mag daarover adviseren. Ik kijk mee op drie afdelingen: Brandweer, Crisisbeheersing en Bedrijfsvoering. Je komt daardoor op verschillende plekken in de organisatie en ik werk op verschillende locaties. Iedere afdeling heeft zijn eigen dynamiek. Dat maakt mijn werk heel gevarieerd.” Daarnaast wordt mijn advies gewaardeerd. Ze krijgt de ruimte om haar werk te combineren met haar piketfunctie. “Juist die combinatie vind ik leuk en ik vind het fijn dat ik die vrijheid ook krijg,” aldus Maud   

Wat is je meest bijzondere inzet geweest in je piketfunctie? 

Het is lastig voor Maud om één inzet te kiezen. “Tijdens de Meinwegbrand heb ik in het beleidsteam gezeten, tijdens hoogwater in het Regionaal Operationeel Team (ROT). In het CommandoPlaatsIncident (CoPI) vond ik de treinontsporing in Leveroy heel interessant.”  Het teamgevoel en samenwerken tijdens (langdurige) inzetten is heel fijn.   

Interesse om voor Veiligheidsregio Limburg-Noord te werken?

Ben jij na het lezen van dit interview enthousiast geworden over het werken voor Veiligheidsregio Limburg-Noord? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste kandidaten voor onze organisatie. Bekijk onze vacaturepagina www.vrln.nl/vacatures en zie of er iets voor je bij zit!